top of page

𝙿𝚛𝚊𝚌𝚝𝚒𝚌𝚎 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝙸 𝚝𝚎𝚊𝚌𝚑

Stel: je vaart met je catamaran over de wereldzeeën en af en toe geef je online trainingen vanaf je boot. Lijkt een mooie droom, toch? Toegegeven, online trainingen kun je natuurlijk van overal in de wereld geven. In de huidige tijd is de techniek daarvoor niet zo ingewikkeld meer. Maar de grote vraag is: hoe kom je aan klanten als je niet in Nederland bent?


Dit is geen droom, want het is het leven van Laura van den Ouden van ExperTTrainiers. Zij bevaart op dit moment één van de wereldzeeën. Ten tijde van het schrijven van deze blog geeft zij haar trainingen vanuit een haven aan de Atlantische kust, Brest in het Franse Bretagne. Laura geeft 4 dagen per maand trainingen en dit is één van haar werkdagen. Op alle andere dagen genieten zij en haar partner Gilles van al het moois wat de wereld en het water hen te bieden heeft. Nogmaals, het lijkt een droom, maar omdat ik Laura al wat jaren ken, weet ik dat zij en haar partner heel hard naar hun droom toegewerkt hebben. Het is hen niet aan komen waaien en ze hebben zorgvuldig stappen genomen om dit te realiseren. Inmiddels zijn ze net iets meer dan een jaar op reis met hun catamaran Horizon.



“Mijn klanten bestaan uit 50% bestaande klanten en 50% nieuwe klanten. Dat is voor mij de ideale combinatie gebleken, daar voel ik me zakelijk comfortabel bij. Ik geef trainingen aan overheid- en zorgorganisaties hoe zij online kunnen samenwerken met elkaar, vaak zijn dit managers, trainers, projectleiders die bijv. online workshops of webinar willen leren geven. Ik train ze dit op een effectieve en inspirerende manier te doen. Ik ben een didactisch expert en ik verkoop mijn kennisvoorsprong en innovatiekracht” verteld Laura. Ze gaat verder: “mijn bestaande klanten heb ik in de jaren hiervoor zorgvuldig opgebouwd via het geven van fysieke trainingen in Nederland. Ik heb gekozen trainingen te geven over online vergaderen en trainingen geven en hoe je er als organisatie voor kunt zorgen dat de informatie ook beklijft bij deelnemers. Tenslotte besteden bedrijven genoeg geld aan trainingen voor hun personeel, maar je wil wel dat dat resultaat heeft. Online trainen en werken nu is een andere manier van werken en leren en met mijn didactische ervaring kan ik organisaties daar bij helpen.”


Een goed gevulde klantenvijver is dus de basis geweest. In de meeste gevallen heeft Laura met deze klanten ook een connectie op LinkedIn. “Ik zorg er dus voor dat ik goed zichtbaar ben op LinkedIn. Dat is trouwens mijn enige Social Media kanaal. Uiteraard heb ik voor mezelf een strategie bepaald waarover ik communiceer op LinkedIn. Daarnaast netwerk ik heel veel, ben ik spreker op congressen over mijn trainingsonderwerpen en schrijf ik artikelen voor vaktijdschriften. Daarmee kan ik ook laten zien wat mijn expertise is. Hiermee trek ik nieuwe klanten aan. Mijn onderwerp gaat veel over locatie onafhankelijk werken voor bedrijven. Door onze wereldreis kan ik echt vanuit de praktijk mijn trainingen geven: “I practice what I teach”.”


“Wat zijn de voordelen van 4 dagen werken per maand?” vraag ik aan Laura. “De 4 dagen zijn ontstaan, omdat je niet voor 1 training van een uur de boot aan de kant moet leggen. Een boot is geen auto. Je kunt beter de opdrachten van klanten bundelen als je digital nomad bent, zodat je in alle rust een goede haven kan vinden en je wifi kan organiseren. Als je het werk bundelt, word je ook creatiever in je planning. Een voorbeeld: ik kreeg vorige maand de vraag of ik op een congres in Amersfoort wilde spreken. Praktisch gezien ging dat niet en ik had hun tijdstip ook al een live training ingepland staan. De creatieve oplossing in dit geval was dat ik voorafgaand een maatwerk training heb opgenomen in Microsoft Teams, inclusief opdrachten voor de congresdeelnemers. Deze inspiratievideo is in de zaal vertoond, mensen luisterde geboeid, schreven druk mee en gingen enthousiast aan de slag met de opdrachten, begreep ik achteraf van mijn opdrachtgever. Een grappig moment: er stak zelfs iemand in de zaal zijn hand op om een vraag te stellen aan mij op het scherm, blijkbaar was het zo levendig!”


Ik geef 4 dagen training en die zijn vooraf gepland. Die bereid ik natuurlijk goed voor: ik lever uitsluitend maatwerk en Incompany trainingen aan organisaties. Uiteraard heb ik ook wel eens wat tijd over tijdens die dagen. Jij nam gisteren contact op en we hadden samen geluk dat we vandaag rond lunchtijd konden afspreken. Anders hadden we dat volgende maand gedaan. Zo kan ik me focussen op mijn werk en trainingen en geef ik mijn allerbeste inzet in het werk. Ik neem ook niet alle opdrachten aan. Ik hanteer een Gouden Driehoek voor mezelf: het moet bij mij als persoon passen, het moet bij mijn dienstverlening passen en het moet bij mijn doelgroep passen. Ik krijg genoeg aanvragen om “even” iets te doen, maar ik pas mijn gouden driehoek toe om te beslissen of ik er ook daadwerkelijk op in ga.


Als verkozen NOBTRA Trainer van het jaar 2019-2021 wordt Laura veel gevraagd voor allerlei mogelijkheden. “Ik wil daarin wel een advies of zelfs een waarschuwing meegeven. Ik krijg regelmatig de vraag of ik ergens een gratis sessie wil komen doen, dat komt de lezer in zijn/haar werk ook wel tegen, denk ik. Vaak met de argumentatie ‘misschien komt er wel er wel een opdracht voor je uit voort. Bij dienstverlening lijken mensen dat makkelijker te vragen, het is minder tastbaar dan producten weggeven, maar ook dienstverlening heeft waarde en kost tijd. Mijn kennis en ervaring heeft waarde voor een organisatie. Marco van Basten komt je voetbalclub toch ook geen gratis clinic geven of zijn kennis delen voor een VVV-bon van 25 euro? Wees zeer selectief met zulke vragen. Ga voor jezelf na wat jij eventueel gratis wil doen en waar zo’n aanvraag dan aan moet voldoen. Voor mij geldt: als ik niet betaald krijg voor mijn werk, dan moet het een hoge publiciteitswaarde hebben. Of dat ik mijn E-book kan aanbieden (al dan niet met korting). En ik kies 3 keer per jaar een goed doel uit waar ik iets voor doe. Past het niet in één of meerdere van deze categorieën, dan doe ik het niet. Want ik wil kwaliteit leveren en alles wat ik doe kost tijd en ik bereid het altijd voor alsof het een betaalde training is. Ik wil gewoon waarde leveren.”


Wijze ervaringen van een geweldige ondernemer die op dit moment locatie onafhankelijk werkt en leeft. Zoals Laura ooit tegen mij heeft gezegd: “Ik had een prima leven en baan in Nederland, maar ik werkte 20 jaar lang heel hard en had weinig tijd vrije tijd. Dus het was eerst ook voor mij een verre droom, om nu zo mijn eigen tijd te kunnen indelen, te reizen, genieten van het buiten zijn. Maar het is gelukt, je kunt echt je droom leven! Maar daarvoor moet je goed weten wat je wilt en actie ondernemen om het te organiseren en bereiken. Als je zelf geen plan hebt, word je onderdeel van andermans plan”.



Laura van den Ouden

Email: info@experttrainers.nl


Disclaimer:

Met deze interviews wil ik je een beeld geven hoe anderen het gedaan hebben om jou te inspireren! Haal jouw tips eruit en groei verder met je bedrijf. Heb je extra hulp nodig of gewoon informatie, neem contact met mij op. Je mag de persoon in dit interview gewoon benaderen voor het product of de dienst die ze verkopen. Het is niet de bedoeling dat je de hoofdpersoon in het verhaal benaderd voor extra informatie over de inhoud van dit interview.









82 weergaven0 opmerkingen
bottom of page