top of page

𝙷𝚘𝚎 𝚔𝚘𝚖 𝚓𝚒𝚓 𝚊𝚊𝚗 𝚔𝚕𝚊𝚗𝚝𝚎𝚗?

Met regelmaat spreek klanten, potentiele klanten en gewone ondernemers. In mijn gesprekken daarmee stel ik regelmatig de vraag: Hoe kom jij aan klanten?

Vanuit mijn vak als marketing-deskundige natuurlijk een vraag die bij iedereen leeft. Op basis daarvan bepaal je namelijk hoe je die klant gaat benaderen. Krijg jij klanten die GEEN email hebben, is het natuurlijk niet zo handig om e-mailmarketing in te zetten. Dan bereik je simpelweg je klanten niet.


Het antwoord wat ik krijg is zeer divers en heel verschillend. Zelden is het antwoord “NIET” of “moeilijk”, maar helaas kom ik het in deze tijd steeds vaker tegen. En dit antwoord wordt meestal gegeven door ondernemers in de evenementen sector.

Afhankelijk van hun core business, kunnen sommige ondernemers shiften naar andere activiteiten, maar als je voornamelijk gericht bent op de organisatie van evenementen en het verzorgen van catering daarvoor, dan staat het er niet best voor.


Laatst sprak ik weer een ondernemer uit die sector. Hoewel deze ondernemer meestal opgewekt en vrolijk is, bemerkte ik dat er een verandering was gekomen. Deze ondernemer was na bijna 2 jaar in het huidige wisselende beleid moe gestreden, op en kapot. Van haar bedrijf was maar weinig over. Net voor 2020 wilde ze nog een investering doen in een keuken, maar die kon ze gelukkig afzeggen. Je kunt nog contact hebben met je vaste klanten en toch een evenement doen, maar of het wordt op het laatste moment afgeblazen door het management of je moet zoveel extra expertise inhuren om er een evenement volgens de regels van te maken, dat je er nauwelijks nog iets op verdient. Tenslotte zijn jouw klanten een bepaalde kostenpost van je gewend en kun je dan niet zomaar de verdubbelaar op toepassen.


Het bedrijf van deze ondernemer is eigenlijk onder haar weggeslagen door het beleid. Het personeel is allang ergens anders aan het werk en komt in betere tijden waarschijnlijk ook niet meer terug. Wat is er dan nog over van je bedrijf?


Ik schrok hiervan. Ik weet dat dit niet alleen voor deze ondernemer geldt, maar voor veel meer. Iedereen heeft zijn eigen verhaal hierin en wordt gevoed door factoren als het beleid wat je gevoerd hebt tot nog toe, de mogelijkheden die je hebt (praktisch en financieel) en de regels die er gelden. Daarbij ben je als ondernemer ook afhankelijk van het risicomijdend of risico nemend gedrag van je opdrachtgevers. Staan zij niet open voor eventuele mogelijkheden die je als ondernemer nog hebt om het WEL mogelijk te maken, dan houdt het op. Dan sta je stil en kom je niet vooruit.


Hoewel ik altijd positief ben en elke probleem als een uitdaging zie, lukt dat niet meer voor iedereen. Mijn marketing trukendoos is ook eens leeg. Het enige wat ik voor dit soort ondernemers kan doen is vragen waar zij naar op zoek zijn om te overleven en mijn ogen en oren open houden om hen daarin te helpen. En meestal is dat helpen zoeken naar een baan in loondienst.


Neemt niet weg dat dit mij aan het hart gaat. Ik help het liefst zo veel mogelijk ondernemers vooruit met zichtbaarheid en bereik, maar dat is veel moeilijker dan anders. Dit vraagt ook van mij een aanpassing.

Neemt niet weg dat ik de vraag blijf stellen waar ik meestal mee op pad gaat: “Hoe kom jij aan klanten?”.



13 weergaven0 opmerkingen
bottom of page