top of page

𝚆𝚊𝚝 𝚋𝚛𝚎𝚗𝚐𝚝 𝟸𝟶𝟸𝟹 𝚒𝚗 𝚂𝚘𝚌𝚒𝚊𝚕 𝙼𝚎𝚍𝚒𝚊 𝚘𝚎𝚛𝚠𝚘𝚞𝚍?

We zijn aan de laatste 2 maanden van het jaar 2022 begonnen. Vanuit marketing oogpunt een jaar waarin in een raptempo alles elkaar opvolgden.


In deze mail wil ik je even meenemen in de meest belangrijke zaken als het gaat om de grotere social media platformen en wat je kunt verwachten in 2023. Ik kies ervoor slechts 4 social media platforms toe te lichten.


Facebook

Facebook ziet zijn bezoekers en betrokkenheid cijfers langzaamaan naar beneden gaan. Onder druk van privacy issues (onrust, veranderingen van Apple) nemen ook de advertentie-inkomsten af. Ook de opkomst van TikTok speelt Facebook parten als het gaat om aandacht. In een recent interview vertelt Mark Zuckerberg dat je meer "recommended" posts gaat zien. Ik zag van de week dat bij het openen van Facebook de eerste post een advertentie was. Tot voor kort was dit gewoon een post van één van mijn vrienden.


Het algoritme van TikTok is nu zo ingesteld dat je het beste van alle posts te zien krijgt. In tegenstelling tot wat Facebook tot op heden deed, was het beste van de posts van je vrienden en familie te laten zien. Daarmee ben je dus gelimiteerd en gaat Facebook hiermee TikTok achteraan.


Daarnaast is Facebook druk bezig een eigen metaverse te ontwikkelen. Deze metaversie is vaak een kopie van de echte wereld waarin je alles kunt doen. De eerste beelden die Facebook heeft laten zien, zien er wat mij betreft te kinderachtig uit. In vergelijking met een ander project waar ik bij betrokken ben, wat veel realistischer is, loopt Facebook wat mij betreft achter.

Om dit nog verder te promoten heeft Facebook mogelijkheden aangekondigd om meer VR-like Reels te kunnen maken in de toekomst.




Instagram

Ook Instagram heeft last van de groei van TikTok en worstelt zich een weg uit deze situatie.

Instagram kopieert eigenlijk als eerste de mogelijkheden van TikTok om toch maar bij te blijven met de ontwikkeling.


Aangezien Instagram een onderdeel is van het Meta concern zullen hier waarschijnlijk als eerste meer AI content mogelijkheden gepresenteerd worden. Maar door klachten van grote gebruikers hebben ze alles wat minder geprofileerd tot ze het juist kunnen doen.

Op dit moment is je feed een mix van oude en nieuwe post, afgewisseld met post van pagina’s die je niet volgt. Ook dat lijkt niet goed te werken.

Reels daarentegen is het snelst groeiende onderdeel van IG.


In de toekomst kun je van IG verwachten dat ze meer content gaan maken in 2023 met AR en 3D post, verder integratie van NFT-kunst en ander nieuwe vormen van content. Bij IG draait het voornamelijk om de creators. Verwacht ook meer creatieve tools zoals GIFs gemaakt van Live foto’s en nog meer 3D creatie mogelijkheden in samenwerking met Spark AR platform.


IG experimenteert ook nog steeds met Livestream shopping maar het heeft nog geen grote vlucht genomen, zoals dat wel in andere markten gedaan heeft.


Pinterest

Pinterest zag een grote boost gedurende de lockdown periodes, maar nu die er niet meer zijn, gaat Pinterest op een langzame groei weg verder. In de USA en Canada doet Pinterest het goed, maar kan in Europa en de rest van de wereld nogal wat extra groei gebruiken.

Pinterest groeit verder met meer gepersonaliseerde ontdekkingstools zodat je klant jouw pins beter kan bewaren.


Ook Pinterest kijkt naar AR mogelijkheden zoals de stoel in de webshop die je kunt plaatsen in je huis.

Ook Pinterest is aan het experimenteren met liveshopping, waar Pinterest eigenlijk het meest geschikt voor is. Verwacht dus in 2023 meer mogelijkheden hieromtrent.



LinkedIn

LinkedIn was altijd een vrij zakelijke omgeving om je posts te plaatsen. Met de lockdown periodes is dat veranderd en vind je er ook minder professionele posts. Soms tot grote onvrede van intensieve LinkedIngebruikers.

LinkedIn is nog wel steeds hét platform als het gaat om de grootste database als het gaat om professionele en carrière inzichten.

Net als alle andere platforms heeft LinkedIn gezien dat steeds meer mensen meer video content gebruiken en bekijken. LinkedIn is dan ook bezig om deze videomogelijkheden verder te updaten. Verwacht dus van LinkedIn mee geavanceerde video tools, meer event mogelijkheden, livestreams over een onderwerp.


LinkedIn is in het afgelopen jaar bezig geweest om de audio rooms verder te ontwikkelen om elkaar in groepen te ontmoeten met alleen maar audio.


TikTok

De trend van dit moment is TikTok en dat zijn ze eigenlijk al het hele jaar. De groei lijkt onstuitbaar. Hoewel de links met de Chinese overheid politiek gezien nogal wat stof doen opwaaien over de privacy van jouw gegevens op de app, bedreigt dat de groei dus niet. Of Amerika de app gaat verbieden is onduidelijk, maar in Europa gaat de groei gestaag door.

Creators op TikTok verdienen nog niet zoveel als op YouTube omdat er geen advertentiemogelijkheden zijn in het midden van korte video’s.


Ondanks dat TikTok moet bewijzen dat ze geen connecties hebben met de CCP, verwacht van TikTok nog een verdere groei in het komende jaar. De groei van het platform zit ‘m niet in de jeugd: die gebruiken voor het grootste gedeelte dit platform al. Verwacht de groei in de hogere leeftijdscategorieën, en dus ook jouw doelgroep.


Wil jij hier meer over weten over de mogelijkheden in 2023 voor jouw bedrijf?

Stuur je vragen naar mij of plan een afspraak in.

1 weergave0 opmerkingen
bottom of page