top of page

𝙾𝚙𝚑𝚎𝚏 𝚘𝚟𝚎𝚛 𝙼𝚎𝚝𝚊 𝚅𝚎𝚛𝚒𝚏𝚒𝚎𝚍

Inmiddels is Meta begonnen met het uitrollen van Meta Verified, het blauwe vinkje aka de betaalde versie. In mijn tijdlijn zie ik met regelmaat mensen die zich er over verbazen als ze deze keuzemogelijkheid voorgeschoteld krijgen. Maar is dat terecht? Even een terug kijken.


Bij het aanmaken van een account op een van de Meta apps, Facebook, Instagram of Whatsapp, ben je akkoord gegaan met de algemene voorwaarden van die app. Of je dat nu 1 jaar geleden of ruim 10 jaar geleden hebt gedaan. Maar bedrijfseigenaren, je wil natuurlijk dat jouw klanten ook akkoord gaan met jouw algemene voorwaarden als iemand een product of dienst bij je afneemt. Dat lijkt me logisch.


Meta mag dus ook gewoon gegevens van jou verzamelen. Wat ze niet mogen, is het beschikbaar stellen van deze data voor advertenties. Een bedrijf wil advertentieruimte op bijvoorbeeld Facebook en maakt daarbij gebruik van de door Meta verzamelde gegevens. Volgens de EU mag dat niet en dat is al jaren een discussie punt. De Amerikaanse privacywetgeving, waar Meta als Amerikaans bedrijf onder valt, is nu eenmaal anders dan de Europese privacywetgeving.


Maar laten we eerlijk wezen, als jij door Instagram scrolt als je ’s avonds lekker op de bank zit, heb je dan behoeft aan advertenties over luiers en kinderkleding als jouw kinderen net de deur uit zijn? Ik in ieder geval niet. Met de gegevens die Meta van mij verzamelt, krijg ik dus voorgeschoteld wat ik leuk en interessant vind. Daar ben ik best blij mee, want anders vind ik scrollen op Instagram niet leuk meer en ga ik bijvoorbeeld Netflixen. Wat mij betreft zit er logica in dat er een algoritme in zit. Ga je op zoek naar iets anders, dan veranderen ook de advertenties en post die je te zien krijgt.


Meta is gewoon een bedrijf en niet alleen een app. Ik heb ook een bedrijf en ik vaar er wel bij als ik genoeg omzet draai om die dingen te kunnen bereiken die ik voor ogen heb. Dat geldt ook voor een bedrijf als Meta. We zijn namelijk als bedrijfseigenaren geen filantropische instelling.


Op de vingers getikt

De EU heeft Meta begin dit jaar al op de vingers getikt en omdat het mijn vak is wist ik al jaren, dat de manier waarop Amerikaanse bedrijven met onze gegevens omgingen, niet overeenkwam met onze privacywetgeving. Het was dus wachten op het moment dat de EU ging handhaven.

Begin dit jaar was het zover en er zijn wat berichten over in de krant geweest. En we gingen weer door met het andere nieuws.


Ondertussen heeft Meta zich voorbereid op de veranderingen die aangekondigd waren. Een van die dingen is Meta Verified. Dit houdt in dat je gaat betalen voor je account maar daar voordelen voor terug krijgt (o.a. geen reclame meer). Je krijgt dan een blauw vinkje achter je naam of pagina. Dat is een keuze. Aan jou de keuze of je dat WEL of NIET doet.


Heilige huisjes

Even nog wat heilige huisjes aankaarten:

· Ok, Meta is een groot bedrijf met mega winsten, maar dat geldt voor de Nederlandse energiebedrijven, verzekeraars en de andere topbedrijven in Nederland ook. Waarom vallen we daar minder over? Waarom zijn we daar meer passief in en vinden we het wel “best zo”?

· Betalen voor een gratis app, moet ik dat doen? Je moet natuurlijk niets. De advertentie inkomsten van Meta zullen waarschijnlijk terug gaan lopen (dat is althans de verwachting) en Meta zal als bedrijf toch omzet moeten binnen halen. Meta Verified is daar hun oplossing voor. Het kan je natuurlijk geen bal schelen dat Meta wat minder omzet behaalt, met het risico is dat de app op termijn niet meer bestaat. Net als Hyves. Prima, dan gaan we door naar de volgende app. Uiteindelijk hop je mee op alle trends maar bouwen we daar iets structureels mee op? Jij wil toch ook niet dat jouw werkgever failliet gaat? Waarom zou je dat een ander bedrijf dan wel 'gunnen'?

· Waarom is privacy nu ineens een issue? We scrollen al jaren op Facebook en Instagram en we hebben er ons maar beperkt druk over gemaakt. Een enkeling is al eerder opgestapt en dat is prima. Overigens zijn er dichterbij huis in onze samenleving ook genoeg voorbeelden van privacyschending te noemen die hoogst vreemd zijn, terwijl we jaren geleden nog nieuwe regels kregen om de privacy te waarborgen. In de afgelopen jaren zijn die met handen en voeten getreden en in strijd met onze eigen wetgeving. Daar mag je het mee eens zijn of niet. Ik heb daar geen mening in, het is slechts een observatie.


Moet je gaan betalen voor Facebook en Instagram?

Die keuze is aan jou. Jij mag zelf daarin kiezen, want dat recht heb je. Maak die keuze bewust voor jezelf en weeg af wat voor jou belangrijk is. Maakt je buurman of zelfs je partner een andere keuze? Prima toch?! Laten we elkaar daarin respecteren.


Je tijdlijn vullen met (negatieve) berichten over Meta Verified? Mag je ook zeker doen, maar geven we daarmee niet meer aandacht aan het hele verhaal dan jij vindt dat ze verdienen?

Aan jou de keuze. ;-)


1 weergave0 opmerkingen
bottom of page