Een uitspraak van een potentiele klant die tegenover me zat. Ik nam het op als compliment. Maar er zijn velen die dat anders interpreteren. Die nemen het op als “Oei, het valt op dat ik zichtbaar ben, misschien moet ik iets minder posten, want stel je voor dat ze een hekel aan me krijgen”.
In die laatste gedachtegang zit heel veel van die desbetreffende ondernemer zelf. Hoe vaak moet ik posten om op te vallen, maar niet irritant te worden. Het blijft een lastige scheidslijn. Wanneer vind jij iets irritant? Als je voor de zoveelste keer een post of advertentie voorbij ziet komen van je lokale bakker terwijl je geen brood lust? Of krijg je elke keer trek als je mooie foto’s van brood, bolletjes en allerlei soorten gebak voorbij ziet komen. Of het installatiebedrijf die laat zien wat de gevolgen van geen onderhoud aan je CV ketel kunnen zijn? Daar heb je nu geen boodschap aan, want jouw CV ketel doet het prima. Maar als jouw CV ketel nu een storing heeft en je zit in de koude? Wiens naam springt er dan als eerste in je hoofd?
Enfin de scheidslijn tussen zichtbaar en irritant is erg dun merk je vast wel. Maar de beleving dat we irritant zijn als we veel zichtbaar zijn zit vooral in jezelf. En geloof me ik heb dat ook gehad. Een soort van schaamte dat mensen mij zagen. Maar is het niet juist zo dat je zichtbaar moet zijn, zodat jouw klanten jouw weten te vinden? En dat dat veel en vaak moet gebeuren, want anders vergeten ze je weer?
In de eerste 2 jaar van mijn bedrijf was ik te weinig zichtbaar. Mijn social media was niet op orde. Mensen zagen mij niet en vonden mij niet. Toen leerde ik in mijn privéleven iemand kennen, maar die besloot na een half jaar een einde aan zijn leven te maken. Na het verlies van mijn moeder en het daarop volgende rouwproces, wilde ik niet weer mijn bedrijf on hold zetten voor het rouwproces. Ik maakte een beslissing dat ik nu zichtbaar mocht zijn, dat het nu mijn tijd was. Ik liet me bijstaan door een hypnotherapeut om me te begeleiden bij het rouwproces. Overdag kreeg mijn bedrijf de volle aandacht en zorgde ik dat ik zichtbaar was. ’s Avonds had ik aandacht voor het rouwproces en het verlies.
Inmiddels zijn we al wat jaren verder en opmerkingen zoals hierboven krijg ik regelmatig. Maar ik krijg ook telefoontjes van collega ondernemers die gehoord hebben dat een ander bedrijf een VA zoekt en dat ze mijn gegevens doorgespeeld hebben. En de beller zelf wil ook nog eens even een afspraak met mij.
De kracht van zichtbaar zijn is dat mensen je helpen aan nieuwe klanten en opdrachten. Daarvoor moet je de beslissing nemen dat ook jij zichtbaar moet worden. Misschien tot op het irritante af. Mijn devies is tegenwoordig (en dat is een groot verschil met een paar jaar geleden): Ze kunnen me niet vaak genoeg zien, want dat levert nog meer bekendheid en nog meer klanten op.
Comentarios