top of page

𝙶𝚊𝚊𝚝 𝙼𝚎𝚝𝚊 𝚒𝚗 𝙴𝚞𝚛𝚘𝚙𝚊 𝚠𝚎𝚐?

In de afgelopen weken verschenen er steeds meer berichten in de media dat Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, mogelijk gaat verdwijnen uit Europa.

Aanleiding daarvoor is de al lang slepende kwestie over de privacy.

In het verleden is Facebook natuurlijk onderdeel geweest van een aantal schandalen als het gaat om privacy. Maar de laatste tijd worden de GDPR, oftewel AVG, van de diverse landen onder de loep genomen.


De Duitse privacy waakhond heeft ruim een jaar geleden Mailchimp al in de ban gedaan. Maar hoe komt het toch dat nu weer de discussie over de privacy aan de kaak wordt gesteld?


Het is het gevolg van een aantal zaken. Meta heeft haar hoofdzetel in de USA. Dat geldt ook voor Mailchimp. Beide programma’s worden natuurlijk wereldwijd gebruikt.

In Amerika hanteren ze hun eigen privacy wetgeving. In Europa hebben wij een Europese versie daarvan, waar Nederland ook als basis heeft.


Uiteraard zijn er verschillen in deze wetgeving als het gaat om de Amerikaanse en Europese versie. Hoewel ik de tekst niet uitgeplozen heb, komt het er op neer dat de Amerikaanse regels iets losser zijn dan de Europese. Dat KAN betekenen dat jouw gegevens elders in de wereld verkocht kunnen worden. Daarom zijn er nu steeds meer discussies gaande over o.a. Facebook.


Gaat Facebook in Europa dus verdwijnen? Dat lijkt me nogal ver gaan. Facebook is het grootste social media platform en daarmee zou je je marktleiderschap weg moeten geven. Facebook brengt niet naar buiten hoeveel ze aan o.a. advertenties per continent verdienen, maar zal hier in Europa ook een deel van hun omzet opleveren.


De kans is wat dat betreft klein als je het mij vraagt. Overigens kun je je de vraag stellen of het blijft bij Mailchimp en Facebook. Er zijn meer social media platforms en programma’s die wij in ons dagelijks leven gebruiken die in de meeste gevallen bijna allemaal uit het buitenland komen. Dit verhaal krijgt dus nog een vervolg.


Moet je je zorgen maken? Dat nog niet. Maar beraad je erop hoe jij jouw gegevens van volgers in eigen beheer kunt houden. Volgende week meer daarover.


6 weergaven0 opmerkingen
bottom of page