top of page

𝙷𝚘𝚎 𝚔𝚘𝚖𝚝 𝚎𝚎𝚗 𝚅𝚟𝙴 𝚋𝚎𝚑𝚎𝚎𝚛𝚍𝚎𝚛 𝚊𝚊𝚗 𝚔𝚕𝚊𝚗𝚝𝚎𝚗?

Als je een appartement koopt, moet er meestal ook een Vereniging van Eigenaren opgericht worden. Deze Vve zorgt ervoor dat de entree netjes blijft, dat de lift blijft functioneren en dat het interieur en exterieur netjes in de verf blijven zitten. En dat zijn nog maar een paar werkzaamheden. Zo’n VvE kun je zelf oprichten als bewoners, maar je kunt het ook professioneel laten doen. De nadelen van het zelf doen zijn je moet het alle deadlines zelf in de gaten houden en je moet met je buren onderhandelen over gezamenlijke beslissingen. Dat kan in ruzie uitlopen en daarmee je woongenot beperken.


De voordelen van een professioneel VvE beheerder zijn precies het tegenovergestelde van de nadelen van het zelf doen. Maar hoe komt zo’n bedrijf nu aan klanten?


Die vraag stelde ik in het recente verleden. En voor een VvE beheerder is het nog geen appeltje eitje om aan klanten te komen. Je zet geen advertentie om je klanten te zoeken, zoals je dat doet met het nieuwste keukenapparaat om interesse te wekken van je potentiële klant.


Aan het opleveren van een nieuw appartementencomplex gaat heel wat aan vooraf. Voordat de bouw kan gaan beginnen, moet er eerst een projectontwikkelaar zijn, die ervoor gaat zorgen dat je weet hoe het eruit komt te zien. Daar moet de lokale overheid ook zijn zegje nog over doen. Op het moment dat er een visueel beeld is van hoe het eruit gaat zien, zal eerst de verkoopfase starten. Tenslotte wil je als projectontwikkelaar dat een groot percentage van de woningen verkocht zijn, voordat de bouw en de eventuele sloop van een oud pand pas gaat beginnen. Zodra het benodigde deel van de appartementen verkocht zijn, zijn er dus potentiele bewoners bekend. Die bewoners die later met elkaar dingen moeten gaan regelen rondom het complex. Maar die bewoners zijn natuurlijk bezig met het uitkiezen van keukens, kleuren, indelingen en gaan zich voorbereiden op een verhuizing. Daarbij zijn ze nog geen officieel eigenaar en dus kunnen ze ook nog geen VvE oprichten.

Na de oplevering van de woningen zijn ze pas eigenaar van de woningen en zullen ze er gaan wonen. Dan pas start de bewoningsfase, waar de VvE voor vereist is.


Je ziet: voordat je een appartement kunt betrekken hebben er ongemerkt al heel wat stappen plaats gevonden, maar nergens ligt de focus op het oprichten en beheren van de taken van een VvE.


Terug naar de vraag: hoe komt een VvE beheer bedrijf dus aan klanten? Tja, je zou zeggen dat dat heel makkelijk is als de bewoners inmiddels gesetteld zijn. Maar de projectleider is er op gebrand om dit vanaf de dag van de bewoning wel geregeld te hebben. Het VvE lidmaatschap is namelijk verplicht gesteld. Je kunt zelfs je lidmaatschap niet opzeggen.


Voor een VvE beheerder is het dus noodzaak al contact te hebben met de project leider en zich al voor te kunnen stellen bij de voorverkoop van de woningen. Dat maakt het voor de bewoners ook heel prettig: Je hoeft je daar dus eigenlijk geen zorgen om te maken en met de verhuizing voor de boeg, kun jij je focussen op de kleur van de badkamertegels en wel of geen vloerbedekking in huis.


Voor een VvE beheerder is het dus belangrijk om al zo vroeg mogelijk in het traject betrokken te zijn om daarna zijn klanten binnen te halen. Maar dan begint het pas. Om samen met de bewoners die beslissingen te nemen die nodig zijn om het appartementencomplex piekfijn te houden. Advertenties zetten om nieuwe klanten te werven is er dus een van de grote lijst met mogelijkheden die voor een VvE beheerder niet opgaat. En zo moet de VvE beheerder een heel andere weg belopen om aan zijn klanten te komen dan in een ander stuk van de B2B en B2C markt.



7 weergaven0 opmerkingen
bottom of page