top of page

Netwerkleider

Pfff, van de week ben ik netwerkleider van de maand geworden. Eigenlijk doet me dat meer dan ik gedacht had en aan de andere kant kraak ik het af met “dat was zo simpel”. Misschien een beetje last van imposter syndrome?

Ik ben alweer even onderdeel van een netwerk en in dat netwerk houden we heel veel dingen bij. Zo ook wie aanbevelingen geeft en of daar omzet uitkomt. Met die registratie kun je filteren wie in de maand ervoor de meeste omzet heeft weggegeven en wie de meeste aanbevelingen heeft gegeven. Dat vind ik heel fijn, want dan kan ik ook zien wat mijn bijdrage is en wat het me oplevert. Wel zo handig als je daar een financiële beslissing over moet nemen. Toevallig heb ik een aanbeveling kunnen doen aan iemand die er een zeer mooie deal uit gehaald heeft, waardoor ik dus netwerkleider van de maand ben geworden.

 

Ik vind netwerken voor veel ondernemers een belangrijk onderdeel in hun hele (marketing)strategie. Maar netwerken om het netwerken is niet mijn ding. Ik wil er natuurlijk ook wat voor mijn bedrijf aan overhouden. Maar als iedereen op een netwerkbijeenkomst zoveel mogelijk wil verkopen, dan koopt er dus niemand en levert netwerken niet veel op.

Voor mij geldt: als je tijdens het netwerken kennis kunt maken met jouw potentiële doelgroep en met hen de afspraak kunt maken om op een ander tijdstip verder te praten over beide bedrijven, dan kun je echt het gesprek met elkaar aan gaan.

Waar heeft je gesprekspartner behoefte aan? Waar zit zijn of haar pijn? En welke bijdrage kun jij daar aan leveren?

 

Mijn insteek is meestal dat ik op een netwerkbijeenkomst wil kennis maken met mijn potentiële doelgroep zodat ik later een uitgebreider gesprek over diens behoeftes en pijn kan aangaan. Voorafgaand aan dat gesprek moet ik dus bepalen wie mijn potentiële doelgroep is. Die heb ik wel in kaart en ik kijk dan ook altijd naar de lijst met aanwezigen bij een netwerkbijeenkomst waar ik zeker kennis mee wil maken.

 

The fortune is in de follow up

Als ik dan kennis gemaakt heb met mijn potentiele doelgroep op een bijeenkomst, dan zal ik hen dus op moeten volgen met een telefoontje, appje of mailtje. Dat hangt af van wat ik afgesproken heb met dat bedrijf.

Daarna heb ik een afspraak en voordat ik daar naar binnenstap, heb ik voor mezelf het doel van het gesprek bepaald en opgeschreven. Dat houdt me scherp met het stellen van vragen aan mijn gesprekspartner. Tenslotte wil ik een aantal dingen weten en daarvoor zal ik vragen moeten stellen.

Na het gesprek bepaal ik of ik ook mijn uitkomst van het gesprek gekregen heb. Die uitkomst kan zijn dat ik meer weet over de pijn van die ondernemer, waar de ondernemer behoefte aan heeft, kan ik een vervolg afspraak maken of/en hoe ik hem kan helpen. Dat helpen kan zijn met mijn netwerk of met mijn eigen dienstverlening.  Ik ga nooit met de intentie op pad om mezelf in het eerste gesprek te verkopen, het draait altijd om hoe ik die ondernemer kan helpen.

 

Uiteraard zul je na het gesprek ook weer follow up acties moeten plannen. Daar ben ik heel eerlijk gezegd ook niet altijd goed in. Maar door een vervolgactie in te plannen, kun je ook daadwerkelijk helpen.

Uiteindelijk met wat ik aan dienstverlening lever. Dat kan bij dat specifieke netwerkcontact zelf zijn of ik vraag in latere gesprekken om referrals bij andere bedrijven. Soms ook gewoon om een ingang. Verlaat nooit een gesprek door een vervolgactie in te plannen. In netwerken is het eerst zaaien en later pas oogsten. Niet elke ondernemer zit op dat moment op jouw dienstverlening te wachten. Maar als je eerst zaait, kun je later oogsten. Al was het maar met de titel netwerkleider van de maand binnen je netwerk. ;-)

 

 2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page