Het Europese orgaan voor de privacy bescherming oordeelde recentelijk dat Meta geen persoonlijke gegevens mag traceren om advertenties gericht aan te bieden. Concreet betekent dat je de gegevens van mensen die interactie hebben met je pagina niet meer mag gebruiken in een advertentie als de persoon zelf daar niet expliciet toestemming voor gegeven heeft. Herinner je de iOs update van Apple nog? Je moest daarin zelf toestemming geven om je gegevens te mogen traceren. Dat wil de privacyafdeling van de EU dus ook binnen Meta platformen. Ondanks dat dit in de algemene voorwaarden van Meta staat en jij daar toestemming voor hebt gegeven.
Als je een video gebruikt in je advertentie op Meta, kun je daar een aparte groep van maken van de mensen die jouw video voor een groot gedeelte hebben afgekeken. Daardoor kun je retargetten waardoor je advertentie-euro direct bij jouw potentiële doelgroep terecht komt. Zo zijn er nog een aantal mogelijkheden om de gegevens van de bezoekers van je pagina, de mensen die interactie hebben met je pagina etc. te gebruiken in je advertentie.
Laten we wel wezen: je wil geen advertenties in beeld zien waar je niks mee hebt. Ben je uit de luier-fase met je kinderen, wil je geen aanbiedingen of advertenties zien van luiers en billenzalfjes. Dan haak je af van Facebook/Instagram omdat dat niet in je scope of interest ligt. Targetten is dus best handig om ervoor te zorgen dat jouw advertentiebudget ook jouw potentiële doelgroep bereikt. Je wil tenslotte je budget niet zomaar uitstrooien, zonder dat je weet wat het oplevert.
Het einde van gepersonaliseerde advertenties?
Hoewel Meta nog bezwaar kan indienen, en dat waarschijnlijk wel zal doen, kan dit zeker het einde betekenen van de gepersonaliseerde advertenties. Is dat een wereldramp? Nee zeker niet. In je marketing-toolbox zitten nog genoeg mogelijkheden om wel te kunnen toepassen.
Nu het nog kan, kun je proberen met advertenties je mailinglijst te laten groeien. Mensen geven daar toestemming voor als ze een gratis weggever van je downloaden. Daardoor mag je ze van de privacywetgeving mailen. Nee, ga ze niet spammen, dat brengt je niks. Maar zorgvuldig jouw potentiële doelgroep helpen bij hun problemen zodat ze uiteindelijk gebruik gaan maken van jouw oplossing. Zorg dat je nu al start met je e-mailmarketing als je dat nog niet deed. Nu is de tijd om nog gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn en je voor te bereiden op wat komen gaat.
Jouw mailinglijst is van jou en als je dat regelmatig download is dat het goud van je bedrijf. Zorg dat je dat gebruikt en inzet in jouw marketingmix.
Wil je meer weten of overleggen hoe dit voor jouw bedrijf het beste gaat werken? Neem contact met me op.
Kommentit